Käytännön esimerkkejä
Alla kuvatut esimerkit havainnollistavat Monipuolisen johtajuuden vahvuuksia käytännössä. Nämä tilanteet osoittavat, kuinka johtajat tasapainottavat ja yhdistävät tehokkaasti erilaisia johtamistyylinsä osa-alueita vastatakseen tiimiensä tarpeisiin ja saavuttaakseen organisaation tavoitteet.
Myötätuntoinen jämäkkyys
Michael on projektipäällikkö ja hänellä on tiukka aikataulu. Kaikki työskentelevät täysillä, ja projektin onnistuminen on kriittistä yrityksen tulevaisuuden kannalta. Hän tietää, että hänen on patistettava tiimiään pysymään aikataulussa, mutta hän ymmärtää myös paineet, joiden alla he työskentelevät. Tiimipalaverissa Michael esittelee projektin aikataulun ja tärkeyden. Hänen sävynsä on jämäkkä, ja hän asettaa tiimille korkeat odotukset. Kun eräs tiimin jäsen alkaa jäädä jälkeen aikataulusta, Michael nostaa asian esiin kahdenkeskisessä tapaamisessa. “Olen huomannut, että viimeaikaiset tehtäviesi palautukset ovat olleet viivästyneitä. Jutellaanpa, mitä on meneillään.” Kritisoimisen sijaan hän kuuntelee tiimin jäsenen huolenaiheita ja antaa rakentavaa palautetta. “Uskon kykyysi päästä takaisin raiteille. Työskennellään yhdessä esteiden tunnistamiseksi ja ratkaisujen löytämiseksi. Minun tehtäväni on auttaa sinua onnistumaan.”
Seesteinen tarmokkuus
Alex on johtaja yrityksessä, joka on läpikäymässä merkittävää muutosta, johon liittyy fuusio toisen organisaation kanssa. Prosessi on monimutkainen, ja työntekijöillä on epävarmuutta rooleistaan, työpaikkojensa säilymisestä ja yrityksen suunnasta. Ilmapiiri on jännittynyt ja työntekijöiden stressitasot korkealla. Alex ymmärtää tilanteen vakavuuden ja tiiminsä huolen. Huolimatta sidosryhmien kasvavista paineista pysyä tiukoissa aikatauluissa ja hallita fuusion monimutkaisuutta, Alex pysyy rauhallisena ja keskittyneenä päämäärään. Hän pysyy tyynenä kokouksissa ja keskusteluissa, luoden näin vakauttavan ilmapiirin. Alexin empaattinen ote auttaa vakauttamaan tiimin moraalia ja varmistaa, että ihmiset kokevat saavansa tukea.
Nöyrä itseluottamus
Samantha on kasvavan startupin toimitusjohtaja. Yritys on siirtymässä kriittiseen vaiheeseen hakiessaan Series B -rahoitusta. Tiimillä on huolta siitä, onko yritys valmis houkuttelemaan sijoittajia, etenkin kun muutamat keskeiset tuoteominaisuudet ovat vielä kehitteillä. Panokset ovat korkealla, ja paine kasvaa. Samantha aloittaa kutsumalla koko yrityksen henkilöstön kokoukseen. Hän astuu kokoushuoneeseen itsevarmalla asenteella, ja hänen kehonkielensä huokuu varmuutta: “Olemme aivan uskomattoman saavutuksen kynnyksellä. Minulla ei ole epäilystäkään siitä, että tulemme varmistamaan rahoituksen ja jatkamaan alan mullistamista.” Vaikka Samantha on itsevarma, hän ei vältä yrityksen haasteiden käsittelyä. Hän on rehellinen keskeneräisistä tuoteominaisuuksista ja tiukasta aikataulusta. “Meillä on vielä tehtävää,” hän sanoo, “ja se tulee olemaan vaikeaa. Mutta uskon tämän tiimin suorituskykyyn. Olemme kohdanneet suurempia haasteita ennenkin, ja olemme aina vahvistuneet.” Hänen rehellisyytensä yhdistettynä itsevarmuuteen rauhoittaa tiimiä ja lisää luottamusta. Samantha rohkaisee tiimiään omaksumaan saman tason itseluottamuksen, jota hän itse osoittaa. “Haluan teidän jokaisen lähestyvän näitä sijoittajatapaamisia samalla luottamuksella, joka minulla on tähän yritykseen. Ette myy vain tuotetta – myytte tulevaisuutta, johon kannattaa uskoa.” Hänen sanansa inspiroivat tiimiä ottamaan omistajuutta ja hoitamaan tehtäviään entistä itsevarmemmalla otteella.
Kollektiivinen kekseliäisyys
Elena on tuotekehityksen johtaja. Hänen yrityksensä työstää uutta tuotetta, mutta on kohdannut ongelman. Nykyinen lähestymistapa ei tuota haluttuja tuloksia, ja tiimi alkaa turhautua. Elena keksii uudenlaisen lähestymistavan ongelmaan. Tästä huolimatta Elena ei jää oman ideansa varaan. Hän luottaa tiiminsä luovuuteen ja asiantuntemukseen täysin. Hän esittelee ideansa mutta avaa sitten keskustelun: “Tämä on yksi suunta, johon voisimme mennä, mutta tiedän, että jokaisella teistä on ainutlaatuinen näkökulma tähän. Kuullaan ajatuksianne, ja yhdessä löydämme parhaan reitin eteenpäin.” Kun tiimi alkaa ideoida, Elena on innoissaan siitä, että hänen alkuperäinen ideansa kehittyy tiimin panoksen myötä. Hän jakaa projektin eri osa-alueet tiimin jäsenille heidän vahvuuksiensa mukaan ja rohkaisee heitä johtamaan näitä osia. Hänen luottamuksensa heidän kykyihinsä vahvistaa heidän omaa itseluottamustaan ja luovuuttaan.